Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Tannkjøttkirurgi – Hva trenger jeg å vite?

Tannlegen har anbefalt at du oppsøker en periodontist, en dentalspesialist som behandler periodontal sykdom. Periodontal sykdom er en bakteriell infeksjon som infiserer tannkjøttvevet og forårsaker betennelse, rødhet, hevelse og tap av bein rundt tennene. Den kan skade én eller flere tenner. Det nasjonale instituttet for helse i USA rapporterer at 80 prosent av alle voksne i USA har en form for periodontal sykdom. (1)

Hvordan har jeg fått periodontal sykdom?
Periodontal sykdom begynner med bakterier i munnen som fester seg til tennene. Bakteriene samler seg og multipliseres og danner en biofilm som kalles tannplakk. Hvis denne plakken forblir på tennene, kan tannkjøttkanten kan bli betent, noe som resulterer i utvikling av gingivitt, en tidlig form for tannkjøttsykdom. Daglig bruk av tanntråd og tannpuss to ganger daglig med tannkrem som bekjemper bakterier kan bidra til å forhindre gingivitt. Plakk og matrester fjernes ved utføring av oralhygiene og rengjøring av overflaten på tennene eliminerer plakk ved tannfestet. [Det må være klart fra denne delen at gingivitt er en tidlig form for tannkjøttsykdom som kan føre til periodontitt, en alvorlig form for tannkjøttsykdommer, hvis den forblir ubehandlet]

Hvis plakk og matrester ikke blir fjernet og tannhygienen ikke vedlikeholdes, vil gingivitten bli verre og tannkjøttvevet kan bli mer betent, blødning kan oppstå, området mellom tannen og tannkjøttetvevet kan bli dypere og danne en periodontal lomme og periodontal sykdom kan utvikle seg.

En periodontal lomme utvikler seg når plakkbakterier fra biofilm fortsetter å samle seg og beveger seg under tannkjøttkanten. På dette tidspunktet, er ikke egenpleie hjemme veldig effektiv for å fjerne tannplakk. Hvis den forblir ubehandlet av en tannlege eller tannpleier, vil biofilm fortsette å spre seg under tannkjøttkanten og infisere på innsiden av lommen. Bakteriene som plakk produserer er biprodukter som fører til at det tilstøtende myke og harde vevet svekkes og danner en dypere lomme i prosessen. Denne typen avansert periodontal sykdom kan ramme røttene til tennene og de kan bli infisert også. Tennene kan bli løse eller ubehagelige, og pasienten trenger tannkjøttkirurgi. Pasienten vil trenge innledende behandling for å behandle periodontale lommer gjennom skalering og rotplanlegging. Tannpleieren vil bruke et ultrasonisk skaleringutstyr til å fjerne plakk, tannstein og matrester under tannkjøttkanten og vil skalere tannen og rotoverflaten for å gjøre den glatt og sykdomsfri. Skalering og rotplanlegging kan gjennomføres i løpet av to til fire økter, avhengig av hvor mye tannsykdom pasienten har. Grundig tannhygiene vil gjennomgås med pasienten for å bedre tannhygieneteknikkene til hjemmebruk.

Typer tannkjøttkirurgi

1. Kirurgi på tannkjøttkanten –Hvis lommene er større enn 5 millimeter i dybden, vil periodontisten utføre denne prosedyren for å redusere periodontale lommer som er avdekket. De fleste pasienter som har blitt diagnostisert med moderat til alvorlig periodontitt, vil gjennomgå denne prosedyren. Periodontisten vil skjære i tannkjøttvevet for å skille tannkjøttvevet fra tennene, gjennomføre en dyp rengjøring med et ultrasonisk skaleringsredskap i tillegg til håndinstrumenter for å fjerne tannstein, plakk og biofilm under lommer.

2. Gingivektomi–denne prosedyren gjennomføres for å fjerne overflødig tannkjøttvev som kan være overgrodd på tennene for å gi et bedre område til å rengjøre tennene. Periodontisten vil bedøver pasientens tannkjøttvev og skjære og fjerne ekstra tannkjøttvev i munnen.

3. Gingivoplastikk –Denne typen tannkjøttkirurgi brukes for å omforme sunt tannkjøttvev rundt tennene for et bedre utseende. Hvis en person har tanntilbaketrekking der tannkjøttet er skjøvet bort fra en tann, kan gingivoplastikk være en løsning. En tannkjøttranslaplantasjon kan gjøres der vev tas fra ganen og anvendes deretter på hver side av tannen som er tilbaketrukket.

Etter tannkjøttkirurgien, er det viktig at periodontisten eller tannpleieren informerer deg om hvordan du rengjør tennene og tannkjøttvevet med en tannbørste og en antimikrobiell fluortannkrem, bruker tanntråd og antibakteriell munnskyll. Kontakt en periodontal spesialist eller tannlegen din for mer informasjon om hvordan du tar vare på tannkjøttvev og tenner etter tannkjøttkirurgi.

References:
1. Information obtained from www.nim.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

©  2010 Colgate-Palmolive Company

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold