Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Førstehjelp for munnen hjemme

Du har sikkert førstehjelpsutstyr i hjemmet for å håndtere livets mindre støt og skrammer. Men er du klar for en tann- eller munnrelatert nødssituasjon?

I henhold til Dr. Susan Calderbank, DMD, assisterende professor ved fakultetet for oralmedisin ved Universitetet i Pittsburgh, bør alle ha et førstehjelpsskrin for munnen i hjemmet.

«Tannskader og nødssituasjoner er svært vanlige for både barn og voksne», sier Dr. Calderbank. «Med bare noen få produkter fra apoteket, kan du sette sammen et førstehjelpsskrin for munnen til hjemmebruk for å håndtere bedre tann- eller munnskader.»

Selv om dette førstehjelpsutstyret ikke erstatter profesjonell behandling, kan du bruke det til å behandle mindre munnirritasjoner og skader samt å bidra til å redusere eller kontrollere større munnrelaterte problemer til pasienten kan få behandling av en tannlege eller lege.

Dr. Calderbank anbefaler å inkludere følgende produkter i et førstehjelpsskrin for munnen: Odontologisk speil, tanntråd, bomullsballer, bomullspinner, sterilt kompress, plastpose (til å kaste blodige gasbind eller bomullspinner), tannbørste, pinsett, vaskeklut, aspirin eller aspirinerstatning, Colgate Orabase Soothe-N-Seal, hurtig-ispakke, flaske med vann, salt, parafin eller dentalvoks, medisinske undersøkelseshansker og et oksygenholdig munnrensemiddel som Colgate Peroxyl Antiseptic.

Dr. Calderbank gir også disse tipsene for å håndtere vanlige tannrelaterte nødssituasjoner.

Tannverk – skyll munnen med varmt vann. Bruk tanntråd for å fjerne eventuelle matrester som sitter fast mellom tennene og skyll deretter. Hvis det er hevelse, plasserer du en ispakke eller et kaldt kompress på utsiden av kinnet (20 minutter på, 20 minutter av). Ikke bruk varme. Aspirin eller en aspirinerstatning kan tas oralt for å lindre smerte. Skal ikke legges direkte på tannkjøttet da dette kan resultere i et brannsår. Oppsøk tannlegen så snart som mulig.

Gjenstander som sitter fast mellom tennene – prøv å fjerne objektet med tanntråd, og skyll deretter med rikelig med vann for å fjerne eventuelle gjenværende partikler. Ikke prøv å ta det ut med et skarpt eller spisst instrument. Hvis du ikke kan fjerne det, bær du oppsøke tannlegen.

After- eller munnsår – after-sår er små hvite sår i munnen på innsiden av kinnet, tannkjøttet eller på tungen. De kan skyldes biting i kinnet, kraftig tannpuss, brannsår fra varm mat og irritasjon fra tannregulering eller tannproteser. Den boblende effekten av et oksygenholdig renseproduktet fjerner matrester og andre irritasjonsmomenter fra såret. Colgate Orabase Soothe-N-Seal-væsken kan gi langvarig smertelindring. Mens den den tørkes, omformes den flytende væsken til et tynt, fleksibelt og beskyttende lokk over det berørte området som «forsegler» nerveendene i mange timer – slik at du kan spise og drikke uten smerter.

Utslått tann – finn tannen, dersom dette er mulig. Hvis det er en melketann, plasser den i en beholder av melk, saltvann eller pasientens spytt. Hvis dette er utilgjengelig, bruk vann. Hvis det er en permanent tann, vær forsiktig så du ikke berører tannroten og sett tannen forsiktig tilbake på plass i munnen. Oppsøk tannlegen umiddelbart.

Brukket tann – rengjør forsiktig for smuss eller rester fra det skadede område med et antiseptisk oralrenseprodukt. Plasser en ispakke eller kald kompress i ansiktet over området for den skadede tannen for å redusere hevelsen. Dersom den brukkede tannen har fått en skarp kant, kan man dekke den til med parafin (voks) for å forhindre kuttskader i tannkjøttet eller kinnet. Oppsøk tannlegen umiddelbart.

Bitt i leppen eller tungen – anvend direkte trykk på området som blør i 15 til 20 minutter med et sterilt kompress. Skyll med et munnrenseprodukt for å motvirke blødningen og rengjør såret. Dersom det har oppstått hevelse, bør man bruke en ispakke eller en kald kompress. Hvis blødningen fortsetter, bør man oppsøke legevakt eller sykehus.

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold