Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Skjærer du tenner?

Å skjære tenner, også kalt «bruksisme», er noe mange barn og voksne opplever i løpet av livet. Bruksisme oppstår når tennene kommer i kontakt med hverandre på en kraftig måte. Dette kan være både lydløst eller forårsake en høy lyd, spesielt når du sover.

Hvorfor skjer dette?
Leger og tannleger kan ikke alltid vite den nøyaktige årsaken, men bruksisme kan oppstå på grunn av psykologisk stress som man opplever i hverdagen. Stress kan kategoriseres på to måter – etter interne og eksterne faktorer.

Interne faktorer kan være mat du spiser, hvilken form du er i, den emosjonelle stabiliteten , din generelle helse og velvære og mengden søvn du får hver natt. Eksterne faktorer for psykologisk stress er miljøet du befinner deg i hver dag, samspill med andre, når du er hjemme, og hvordan du takler utfordringer på en daglig basis.

Resultater av å skjære tenner
Å skjære tenner kan føre til en rekke problemer i munnen:

  • Tannemaljen og også tannbeinet kan bli slitt ned
  • Sprekker eller avskalling på tenner, tannbroer eller implantater
  • Tannsensitivet kan oppstå
  • Tennene kan bli vonde eller løse
  • Ansiktsmerte på grunn av sammenpressing av kjevemusklene
  • Hodepine
  • Generell tretthet i ansiktet
  • Smerter i kjeveleddet (kjevebeinet på hver side av munnen)

Behandling av problemet
De fleste personer som skjærer tenner bør oppsøke tannlegen/tannspesialisten for å finne ut hvorfor de har dette problemet. Tannlegen kan anbefale at du bruker en tannskinne for å forhindre at du skjærer tenner eller knuger sammen kjevemusklene når du sover. I tillegg kan tannlegen foreslå måter å redusere stress på, slik at du muligens skjærer tenner i mindre grad. Du bør vurdere å unngå mat som sjokolade og drikke som inneholder koffein og alkohol. Unngå å tygge kraftig, og tannlegen din eller en oralkirurg kan foreslå at du utfører øvelser for å slappe av i kjevemusklene i løpet av dagen. Hvis du skjærer tenner i økende grad, kan en okklusjonsskinne anbefales, samt medisiner foreskrevet for å slappe av eller hjelpe deg til  å sove bedre. Tannlegen vil kunne hjelpe deg til å finne årsaken og en løsning for å redusere dette problemet.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Relaterte artikler

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold