Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Fortell meg mer om tannkroner

Flere millioner mennesker over hele verden har fått satt inn tannkroner for å erstatte manglende tenner eller for å styrke svekkede tenner. En tannkrone er et dentalmateriale som er plassert over kronen på den opprinnelige tannen for å gi den beskyttelse og støtte.

Ulike typer tannkronematerialer
Det finnes fire ulike typer materialer som brukes for tannkroner:
1. Helkeramisk (porselensbasert).
2. Porselen sveiset til metall.
3. Gullegeringer.
4. Basemetallegeringer.

Allekeramiske kroner er porselensbasert fyllingsmateriale og anbefales for å gjenopprette fortennene på grunn av fargeblanding med de naturlige tennene. Tannlegen eller tannspesialisten må kanskje fjerne mer av tannstrukturen for å feste porselenet til tannen, men materialet kan bli skjørt ved biting og kan være svært motstandsdyktig mot slitasje.

Porselen sveiset til metall festes til utsiden av en metallstruktur for å gi styrke til tennene i tillegg til å gi en god forsegling for å unngå lekkasje og redusere tilbakevendende tannråte. Når porselenet er sveiset til metallet, det gir en sterkere tannrestaurering enn kun porselen. Tannlegen eller tannspesialisten vil fjerne en moderat mengde av tannstrukturen, men tannkronen vil være veldig slitesterk og vare lenge.

Gullegeringer består av gull, kopper og andre metaller og gir et sterkt materiale som festes til tannstrukturen. Gullegeringer er motstandsdyktige mot slitasje og brudd og sliter ikke på tennene de kommer i kontakt med. Dette materialet er svært biokompatibelt med tannkjøttvevet.

Basemetallegeringer inneholder ikke-edle metaller som gjør kronen og tannen sterk og har høy motstand mot korrosjon. Når tannen forberedes ved hjelp av basemetallegeringer, vil  tannlegen eller tannspesialisten fjerne så lite av den friske tannstrukturen som mulig. Dette materialet er motstandsdyktig mot slitasje og er skånsomt mot de motstående tennene.

Ny teknologi for å forme tannkroner
DAK/CAM-teknologi, som betyr dataassistert design og produksjonsteknologi. Denne teknologien brukes til å hjelpe tannleger og tannlaboratorieteknikere til å utvikle presise former og størrelser for rekonstruerte tenner som inkluderer innlegg og utlegg, kroner og broer. Ved hjelp av et 3-D-bilde av tannen og tannkjøttet, kan tannlegen eller tannspesialisten tegne den nøyaktige utformingen av tannen eller kronen. Denne teknologien er kostbar og ikke alle tannleger tilbyr dette. Imidlertid kan DAK/CAM-teknologien gjøre tannlegeundersøkelsene kortere og teknologien er topp moderne.

Hvorfor skulle jeg behøve en tannkrone?
Tannlegen vil avgjøre under av tannlegetimen om noen av de følgende faktorene har oppstått i munnen til pasienten for å deretter å anbefale en tannkrone: en tann er brukket, en tann er slitt ned og har svekket emaljestruktur, en tann mangler og en tannbro har blitt anbefalt, en rotfylling har blitt fullført og en tannkrone er nødvendig for å dekke tannen, for å forbedre det kosmetiske utseende på en tann, eller det er nødvendig å dekke et tannimplantat.

Hva er de neste skrittene?
Hvis tannlegen har anbefalt deg en tannkrone, bør du snakke med ham eller henne om de odontologiske materialene som brukes til tannkronen. Deretter bør du spørre hvor lenge utviklingen og plasseringen av tannkronen vil ta og hva du må gjøre for at behandlingen skal være vellykket.

2010 Colgate-Palmolive Company

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Munn- og tannpleie og helseforhold