Oral and Dental Health Resourse Centre

Tannbørster for alle typer smil, designet med komfort og resultater i tankene.

Tannbørster

Trygge tannkremer og morsomme tannbørster for de minste.

Tannkrem for barn

Colgate Kids produkter gjør pussingen gøy og hjelper med å gjøre det til en rutine.

Tannbørster for barn

Alle smil er unike og krever forskjellig typer pleie. Colgate har en løsning for ethvert smil.

Søk etter nytten

Rette opp tennene med ortopedisk behandling

I følge The American Association of Orthodontists bruker 4,5 millioner personer i USA tannregulering eller andre hjelpemidler for å rette opp tennene og få et sunt og vakkert smil1.

Som mange av oss vet, er en reguleringstannlege en tannlege med ytterligere klinisk opplæring i behandling av feilstillinger (feilbitt) som kan oppstå på grunn av ujevne tenner og kjeveproblemer.

Hvorfor blir tennene skjeve?
Terry Pracht, DDS, tidligere direktør i The American Association of Orthodontics, sier at både genetiske og miljømessige faktorer kan føre til skjeve tenner og bittproblemer. Dr. Pracht sier at de genetiske faktorene inkluderer tenner som står for tett, tenner med store mellomrom og feilstillinger. Han sier også at skjeve tenner kan skyldes tommelsuging og dytting med tungen, samt kjeveskader.1

Hvilke behandlingsalternativer finnes for å rette opp tenner eller feilbitt?
En ortopedisk behandling består av 3 tre faser. Den første fasen er bruk av ortopediske hjelpemidler for å oppnå bedre plass i munnen. For eksempel brukes ganeutvidere til å utvide ganen, og «lingual bars» brukes til å utvide underkjeven. Deretter følger den aktive, korrigerende fasen der tannreguleringen påføres tennene. Tennene blir justert og rettet ut, og feilstillinger blir korrigert over en tidsperiode basert på graden av tennenes ujevnhet samt kjeveproblemene. Den tredje fasen er retensjonsfasen etter at tannreguleringen er fjernet. I denne fasen overvåkes tennene gjennom bruk av en retainer (avtagbar eller fast) og halvårlige besøk hos reguleringstannlegen for å opprettholde smilet.

Tannreguleringstyper
Tannreguleringer fra over 30 år tilbake inkluderte store metallbånd som ble lagt og festet rundt hver tann. Tannreguleringer kan like godt festes til kinnsiden av tennene som til tungesiden av tennene. Dette avhenger av hvilken type behandling din reguleringstannlege anbefaler deg. Tannreguleringer, buer og bånd kan være fargerike, og det kan være morsomt for både barn, voksne å tenåringer å velge blant dem.

I dag plasseres små klosser på forsiden av tennene. Disse er fremstilt av metall eller keramikk. Klossene festes på forsiden av tennene med en spesiell tannlim, og metallbånd kan brukes på baksiden av tennene. Buer plasseres på på innsiden av klossene. De er fremstilt av varmeaktivert nikkeltitaniumskilde som kan bli varm på grunn av temperaturen i munnen. Dette gjør det mulig for den å påføre konstant trykk på tennene samt når buestrengene justeres på reguleringstannlegens kontor.

Et annet og nyere alternativ til tannregulering er Invisalign-systemet. Dette systemet består av en rekke avtagbare justeringsskinner som brukes i løpet av dagen og natten for å flytte tennene på plass. Du kan ta ut skinnene når du spiser, pusser tenner og bruker tanntråd.

Stell av tannreguleringen
Din reguleringstannlege, tannlege eller tannpleier vil gi deg grundige anvisninger for korrekt rengjøring av tannreguleringen. Det finnes utallige manuelle (spesielt utformet for tannreguleringspasienter), elektriske og soniske tannbørster du kan bruke. Hør med tannspesialisten om hvilket alternativ som er best for deg. Du bør pusse tennene minst 2-3 ganger daglig, i 45 graders vinkel, i en frem-og-tilbake-bevegelse. Sørg for å fjerne plakk fra tannkjøttlinjen for å unngå gingivitt (betennelse i tannkjøttet). Sørg for å vinkle tannbørsten på tannkjøttlinjen, og deretter børste forsiktig rundt klossene for å fjerne plakk og matrester.

Det er meget viktig å rengjøre mellom tennene med tanntråd, en plakkfjerner (tannpirker) eller proxabørste (børste til rengjøring mellom tennene) kan brukes hvis det er plass mellom tennene. Munnskyllingsapparater kan anbefales til å fjerne matrester og skylle tannkjøttvevet for å fjerne sykdom og luktforårsakende bakterier som kan finnes hvis du har tannkjøttbetennelse. Antibakteriell tannkrem og reseptfritt, antibakterielt munnvann kan også brukes sammen med skylleapparatet eller alene.

Slik bevarer du smilet etter å ha fjernet tannreguleringen
Når reguleringstannlegen har avgjort at tannreguleringen kan fjernes, er det meget viktig at du bruker en retainer (en plastanordning) i løpet av dagen eller natten, som anbefalt av tannlegen. Retaineren kan rengjøres med varmt vann eller tannbørste og tannkrem etter bruk. Den skal plasseres i en plastbeholder når den ikke er i bruk.

Gå til tannlegen to ganger i året for en profesjonell rens, og reguleringstannlegen for regelmessige vedlikeholdsavtaler.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:

1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Reviewed information at http://www.enotalone.com/article/9045.html

Relaterte videoer

Relaterte produkter

Kosmetisk tannbehandling